JÓL JÖVEDELMEZŐ INTERNETES TÁVMUNKÁK ÉS SZTÁROK,HÍREK!!

JÓL JÖVEDELMEZŐ INTERNETES TÁVMUNKÁK,SZTÁROK,HÍREK

A Duna Budapesten vasárnap tetőzik, 875 centivel, az eddigi legmagasabb vízszint a fővárosban 860 centi volt.
 

A rendkívüli árvízveszély miatt Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ. A kormányzat várhatóan délelőtt dönt arról, hogy veszélyhelyzetet hirdet-e a Duna által fenyegetett térségekre, illetve településekre. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: erősítik és magasítják a gátrendszert Komárom-Esztergom megye több településén. Pest megyében homokzsákokat szállítottak több kritikus helyre, így Érdre, Vácra, Dunakeszire, Kisorosziba, Tahiba és Leányfalura.

Rendkívüli készültség két megyében

A dunai árhullám miatt rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében. Az eddigi legmagasabb vízszint körüli értékek várhatóak Komáromban, Esztergomban és Budapesten is. Szolnokról és Miskolcról csaknem háromszáz vízügyi szakembert vezényeltek át a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszához, reggel pedig megkezdi működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ. A katasztrófavédelmi szakemberek a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak. Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, a technikai és a humán erőforrás is megvan a védekezéshez. Az ár körülbelül 18-20 nap múlva hagyja el az országot. Jelenleg összesen 490 kilométernyi töltés mentén folyik a védekezés, I. fokú 305 kilométeren, II. fokú 41,5 kilométeren, rendkívüli védekezés pedig 143,4 kilométeren. A védekezésben 530-an vesznek részt, 143 technikai eszközzel.

Már lezárták a rakpart egy részét a fővárosban

A fővárosban már lezárták a pesti alsó rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között, este 8 órától tilos megállni mindkét alsó rakparton,  holnap hajnaltól pedig várhatóan teljes hosszban lezárják a rakpartokat. Este 6 órától lezárják a Margitszigetet is, a hajójáratok pedig mától nem közlekednek. A római-parton élőket a hatóságok már tájékoztatták, hogy készüljenek fel a kilakoltatásra. A jelenlegi adatok alapján a folyó Budapesten vasárnap tetőzik, 875 centiméterrel. Az eddigi legmagasabb vízszint a fővárosban 860 centiméter volt, 2006-ban.

Komáromnál pénteken, Esztergomnál és Nagymarosnál szombaton várható a legnagyobb vízállás. A Szigetközben péntekre várják a tetőzést a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál, ott korábban a legmagasabb vízszint a 2002-ben mért 875 centiméter volt. Ugyancsak pénteken tetőzik a víz Komáromnál, ahol 820 centiméteres vízállásra számítanak, ami szintén meghaladja az eddigi legmagasabb, 801 centimétert. Esztergomnál és Nagymarosnál szombaton várható a legnagyobb vízállás, előbbinél 785 centiméteren, utóbbinál 730 centiméteren várják a tetőzést, ezek ugyancsak rekordszintek.

Tarlós: Csillaghegy egyes részein kitelepítésekre lehet szükség

A római-parton élőket a hatóságok már tájékoztatták, hogy készüljenek fel a kilakoltatásra. A környéken a közelgő veszélyhelyzet miatt lekapcsolták a közműveket, így leállt az áram és a vízellátás is. A reggeli órákban elkezdték bezárni a Királyok útja, Nánási út útvonalon a töltés kapuit, itt 10 órakor a forgalmat is leállítják, ezért az ott parkolókat már tegnap arra kérték, hogy autóikat hozzák ki a hullámtérről.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere nem sokkal ezelőtt a Ma Reggelben azt mondta, Csillaghegy egyes területein lehet számítani kitelepítésekre.

Bakondi: 20-25 ezer emberre lesz szükség a gátakon

A Kormányzati Koordinációs Bizottság reggel tart ülést, ennek a testületnek kompetenciája további szükséges intézkedések meghozatala – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az M1 reggeli műsorában. A legintenzívebb védelmi tevékenység most Győr-Moson-Sopron megyében, a Szigetközben folyik, innen már 21 embert telepítettek ki, de hasonló a helyzet Komárom-Esztergomban, Tát térségében is – tette hozzá Bakondi György, aki szerint körülbelül ugyanazok a pontokon lesz kritikus a helyzet, mint a 2002-es árvíz idején: az említetteken kívül Visegrádnál, Szentendrénél és Budapesten a Római-parton, a Margitszigetnél és Csillaghegynél.

A mostani áradásnál vélhetően mindenhol meghaladjuk az eddig mért legnagyobb vízállást, valósak azok a prognózisok, hogy az utóbbi 500 év legnagyobb árvize várható a Dunán – jelentette ki a főigazgató. Beszámolt arról is, hogy mintegy 900 ember van a gátakon, az árvízi munkában várhatóan 20-25 ezer ember munkájára lesz szükség. A tábornok hangsúlyozta: csak a katasztrófavédelem irányítása alá tartozó szervezetek létszáma meghaladja a százezer főt, és megfelelő létszámot csoportosíthatnak át, amikor kell.

Négyszáz katona kapcsolódik be az árvízi mentésbe

Kedden négyszáz katona kezdi meg munkáját az árvízi mentésben - mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök. A vezérőrnagy közölte, a Magyar Honvédségnél már hétfőn elrendelték a készenlétet. Elsőként az aktív katonai szolgálatban állókat vetik be, szerdától az önkéntes védelmi és az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják. A Magyar Honvédségnél állandó készenléti szolgálat is van, amely például a katasztrófavédelmi feladatok ellátására kijelölt erőt jelenti. Ez mintegy 1500 embert jelent.

Megkezdték a technikai eszközök átcsoportosítását is az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor a honvédség hat helikoptert tud bevetni.

Újra kell tervezni azideiglenes védvonalakat 

Lelassult az áradás a Duna felső szakaszán, de mivel a folyóPassaunál a vártnál magasabb vízállással tetőzött, itthon újra kell tervezni azideiglenes védvonalakat - mondta a Kossuth rádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóságszóvivője.

Siklós Gabriella megerősítette: a Duna Nagybajcsnál várhatóan péntekentetőzik, 890 centiméterrel. Budapesten vasárnap várható a tetőzés, 875centiméteres vízállással. Jelenleg Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergommegyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség.

Sződliget készül

Mintegy hatvanezer zsákot töltenek meg homokkal az önkéntesek Sződligeten, hogy megvédjék a községet az áradó Dunától. Juhász Béla polgármester elmondta: 2006-ból megmaradt 30 ezer zsák, de még legalább 20 ezerre lesz szükség. Hozzátette: holnap délben lezárják a 2-es főutat, ahol árvizek idején rendre átbukik a Duna, és oda építik fel 400 méter hosszan a 80-120 centiméter magas alkalmi gátat.

Korlátozások a vonatforgalomban

A Duna áradása miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között reggel 8 órától lezárják a folyóhoz közelebbi vágányt, míg a másik vágányon a vonatok lassabban, váltakozó irányban közlekednek - közölte a MÁV. A Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel kell számolniuk.

Drámai a helyzet Passaunál

Romlott az árvízhelyzet éjszaka a németországi Regensburg városában. A vízállás a vártnál is magasabbra emelkedett, és a folyó több utca elárasztásával fenyeget. Az osztrák határ közelében fekvő Passaunál éjjel is drámai maradt a helyzet. A Duna, az Inn és az Ilz találkozásánál található bajor városban már korábban leállították az ivóvíz-szolgáltatást, a víz alá került történelmi városközpontot a villanyhálózatról is lekapcsolták, a negyed lakosságát pedig kitelepítették.

Csehország északi részén ismét ezreket kellett kitelepíteni

További néhány ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről keddre virradóra a csehországi áradások miatt az ország északi részén. Ústí nad Labembem lezárták a folyón átvezető két közúti hidat - kettévágva ezzel a százezres várost -, és 1700 ember kitelepítését rendelték el. Kritikus helyzet alakult ki a Moldva és az Elba találkozásánál fekvő Melníkben, ahol 1500 embert szólítottak fel lakóhelye elhagyására. A Prágától északra fekvő Zálezlicén, ahol a 2002-es árvíz idején 120 ház omlott össze, ismét átszakadt a falut védő gát, és házak tucatjai kerültek víz alá.

 

 
 
 
A legfrissebb adatok szerint Budapesten a korábban vártnál egy nappal később, hétfőn tetőzik a Duna, 875 centiméteres vízállással.

16.43 Nagybajcs: 4 óra alatt több mint 30 centivel emelkedett a vízszint

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál 4 óra alatt 31 centiméterrel emelkedett a Duna vízállása - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). A településen 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek. Az OMIT összesítése szerint valamennyi helyen emelkedett a vízszint. Budapestnél legutóbb 681 centiméter volt a víz magassága.

16.34 Vadászati, halászati és horgászati tilalmakat vezettek be

Több helyen rendeltek el az árvíz miatt vadászati, halászati és horgászati tilalmat - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Teljes vadászati tilalom van Győr-Moson-Sopron megyében a Duna és a Szigetköz teljes területén. Teljes a tilalom Komárom-Esztergom megyében a Duna árvízzel borított területének 500 méteres védőzónájában is. Emellett általános halászati és horgászati tilalmat rendeltek el a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán, mellék- és holtágain június 5-én 13 órától - olvasható a Nébih honlapján.

16.22 Fidesz: újra itt az összefogás ideje

Rendkívüli erőpróba előtt áll az ország a dunai árvíz miatt, ezért összefogásra van szükség - hangsúlyozta a Fidesz szóvivője. Selmeczi Gabriella azt mondta, megnyugtató, hogy a kormány a helyén van, minden pénzügyi eszköz rendelkezésre áll a védekezésre, amelyben katonák is szerepet vállalnak. Jó látni emellett, hogy sok önkéntes is jelentkezett az árvíz elleni munkálatokban való részvételre - tette hozzá. Az ország a 2010-es árvíz és vörösiszap-katasztrófa után újra egy rendkívüli erőpróba előtt áll - fogalmazott, felidézve, hogy három évvel ezelőtt az emberek összefogása átsegítette az országot a nehéz helyzeten. Ma újra itt az összefogás ideje - hangsúlyozta a kormánypárt szóvivője.

16.21 Nagybajcsnál várhatóan rekordszint felett tetőzik a Duna

Nagybajcs térségében várhatóan rekordszint felett tetőzik a Duna, a 920 centimétert vélhetően nem fogja meghaladni, de csaknem fél méterrel magasabb lesz a vízszint mint 2002-ben, amikor a folyó 875 centiméterrel tetőzött Nagybajcsnál. Az árvízi védekezési munkálatokban 1300-an vesznek részt az vízügyi igazgatósághoz tartozó területen, 350-nél többen az ország társigazgatóságaitól érkeztek a védekezés segítésére. A szakemberek és az önkéntes segítők magasítják a töltéseket, homokzsákokat töltenek, azokat beépítik a védműbe. A veszélyeztetett területeken, köztük Dunaszentpálon, Győrújfalun és Győr-Bácsán a honvédség nagy erőkkel segíti a védekezési munkákat.

16.16 Csütörtöktől rövidebb útvonalon jár a 2-es villamos

A csütörtöki üzemkezdettől speciális menetrend lép életbe a 2-es villamos és a 2V villamospótló busz vonalán Budapesten - közölte Tarlós István főpolgármester. A Lánchíd pesti villamos-aluljáróját várhatóan elönti a Duna, ezért az ár levonulásáig a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és az Eötvös tér között közlekedik, a 2-es villamospótló busz pedig meghosszabbított útvonalon, a Nyugati pályaudvar és a Széchenyi István tér között jár.

16.04 Tíz településen védekeznek Győr-Moson-Sopron megyében

Vámosszabadiban a polgármester szerdára falugyűlést hívott össze, amelyen önkénteseket toboroz a munkára. Mecsér községben az ideiglenes védművek magasságát emelik és nyúlgátat építenek. Győrújfalu és Győrzámoly településen a gátépítési, -magasítási munkák elvégzése jelenti továbbra is a legfőbb feladatot. Győrladaméron és Koroncón szintén a töltést magasítják. Dunaszentpálon egy 3,5 kilométeres szakaszon homokzsákokkal és fóliázással védekeznek, szerda délig ötvenezer homokzsákot építettek be és további húszezer homokzsákot szállítottak a településre. Dunaszegen száz önkéntes tölti a homokzsákokat, negyven pedig a töltés magasításán dolgozik. Kisbajcson és Győr-Bácsán szintén homokzsákokat töltenek és az értékeket menekítve gépjárművekbe rakodnak. Nagybajcson árvízi védekezés ugyan nem folyik, de tisztítják a kivezető árkokat, a vízügyi szakemberek pedig őrszolgálatot működtetnek a töltésen.

15.56 Telekom: fennakadások lehetnek a vezetékes szolgáltatásokban

Az árvíz fennakadásokat okozhat a Magyar Telekom vezetékes telefon-, televízió- és internetszolgáltatásában Budapest érintett kerületeiben, valamint egyes Pest megyei településeken. Budapesten a III. és XIII. kerület egyes részein - a Római-parton, Csillaghegy Duna felőli részén, a Nánási úton és környékén, a Hajógyári-szigeten és a Margitszigeten -, valamint Pest megyében Kismaros, Kisoroszi és Verőce településeken a távközlési berendezések elektromos áramellátásának átmeneti szünetelése miatt a Magyar Telekom digitális kábel TV, IPTV, vezetékes telefon és DSL szolgáltatásában fennakadások várhatók - olvasható a társaság közleményében. Hozzáteszik, hogy az áradás miatt Visegrád, Dunabogdány, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor, Horány és Surány településeken a helyszín megközelítésének nehézségei miatt megnőhet a szolgáltatások hibaelhárítási és létesítési ideje.

A Telekom lakossági ügyfelei a díjmentes 1412-es ügyfélszolgálati telefonszámon, üzleti ügyfelei pedig a 1435-ös telefonszámon kérhetnek további felvilágosítást és tehetnek bejelentést.

15.22 Lezárták a 10-es utat Dunaalmás és Almásfüzitő között

Az árvízi védekezés miatt Komárom-Esztergom megyében lezárták a 10-es utat Dunaalmás és Almásfüzitő között, a 11-es út három szakaszán félpályás az útzár, a 111-es út eleje nem járható, lezárták Pilismarótnál a komphoz vezető utat, a Mária Valéria hídhoz pedig csak kerülővel lehet eljutni - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte, hogy a 10-es út lezárt szakaszát az 1-es úton lehet elkerülni. A szerda délutáni összesítés szerint árvízi védekezés miatt félpályás útlezárást vezettek be a 11-es főúton Leányfalunál, Visegrádon és Esztergom közelében a 28-as, a 42-es és a 60-as kilométernél. A víz még nem érte el az útburkolatot, mindhárom helyen egy sávon, jelzőőrök irányításával halad a forgalom. Esztergomnál a 111-es főút első három kilométere nem járható. Teljes útzár érvényes Pilismarót és Basaharc között a komphoz vezető a 11325-ös számú úton, valamint Esztergomban a Mária Valéria hídhoz vezető 11326-os úton. A híd önkormányzati úton megközelíthető.

15.16 BRFK: nyomozócsoport a gyanús esetek kivizsgálására

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője nyomozócsoportot hozott létre azoknak az állampolgári bejelentéseknek a kivizsgálására, amelyek szerint az árvízveszély által érintett kerületekben "gyanús" emberek jelentek meg - közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. A BRFK közleménye szerint a rendőrségre is több olyan bejelentés érkezett, amely szerint ismeretlenek - magukat a katasztrófavédelem munkatársainak kiadva - csengettek be V., illetve III. kerületi lakásokba azzal az ürüggyel, hogy az árvízhelyzetre való tekintettel felmérést készítenek az ott lakók számáról, illetve vagyontárgyairól. A BRFK arra kéri a fővárosban élőket, főként az árvíz által érintett kerületekben lakókat, hogy azok, akiket hasonló ürüggyel megkerestek, vagy akiknek a gyanúsan viselkedő személyekkel kapcsolatban érdemleges információjuk van, azonnal értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es központi segélyhívó telefonszámon.

14.59 Bírósági tárgyalások maradnak el Győrben

Az árvíz miatt elmaradnak a csütörtökre és péntekre kitűzött tárgyalások a Győri Járásbíróságon - tudatta a Győri Törvényszék szóvivő bírája. Máté Kinga közlése szerint azért döntöttek így, mert a járásbíróság épülete a környék legmélyebben fekvő részén fekszik, a bíróság irattára a pincében, az utcaszint alatt mintegy három méterrel található. A korábbi években a megemelkedő vízszint a bíróság épületének szennyvízelvezetésében problémákat okozott, a pinceszintet több alkalommal elöntötte a víz. Az iratok megőrzése érdekében a pincéből a felsőbb szintekre költöztetik az iratokat.

14.38 Több utat is lezártak Győr-Moson-Sopron megyében

Teljes szélességében lezárták az 1-es főút Győr és Gönyű közötti szakaszát, valamint a Gönyű és Komárom közötti szakaszt is. Egy utat teljesen, egy másikat részlegesen lezártak a Mosoni-Duna közelében is közölte szerdán délután a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az 1-es főút két szakaszát részben a magas vízállás, részben pedig az útszakaszokon folytatott árvízvédelmi munkálatok miatt kellett lezárni. A forgalmat Győr irányából az M19-es gyorsforgalmi útra és az M1-es autópályára terelik, míg az ellenkező irányból, Budapest felől az 1-es főútról a 13-as főút felé, onnan pedig Győrig az M1-es autópályára.

A lezárások miatt a komáromi és győri csomópontok között nem kell autópályadíjat fizetni. Hozzátette: ugyancsak teljes szélességében le van zárva a 1402-es számú, Lébényt Mecsérrel összekötő út egy rövid szakasza, a 1401-es számú főúton Dunaszeg és Ásványráró között pedig félpályás útlezárás mellett haladhat a forgalom.

14.36 Akár kényszerkilakoltatás is lehet Dunakeszin

Rendőri intézkedésre is szükség lehet Dunakeszi árvíz által veszélyeztetett néhány utcájában, ha a lakók önként nem hagyják el időben az otthonukat - jelentette ki a Pest megyei kormánymegbízott szerdán a már elöntött Duna sornál tartott sajtótájékoztatón. Tarnai Richárd ezt arra a helyi információra reagálva közölte, amely szerint a Duna soron, illetve a Rév utca környékén lévő 20-25 ház lakói a folyó gyors áradása ellenére sem akarnak kiköltözni, inkább az emeletre húzódnak, mint a korábbi években. A kormánymegbízott azt mondta, az esetleges kényszerkilakoltatásra azért is szükség lehet, mert a Duna vízszintje ezen a részen még körülbelül 2 métert emelkedhet a napokban.

14.33 A Jobbik mozgósítja tagságát az árvízi védelemre

A Jobbik országosan mozgósítja a párt 13 ezer fős tagságát az árvízi védelem segítésére, valamint a párt költségvetéséből 10 millió forintot is elkülönítettek erre a célra - jelentette be az országos elnökség szerdai döntését Volner János alelnök. Hangsúlyozta: a rekordméretű dunai árvíz közeledtével arra szólítják fel a párt tagságát és szimpatizánsait, hogy az állami szervekkel együttműködve mindent tegyenek meg a települések és vagyontárgyak megvédése érdekében.

14.28 Győr biztonságát nem veszélyezteti az ár

A jelenlegi előrejelzések szerinti legmagasabb vízállás sem fogja veszélyeztetni Győr biztonságát, de készen állnak a tervek egyszerre akár több ezer ember elszállásolására - áll Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) szerdai közleményében. A város vezetője - nyugalomra intve a lakosságot - azt hangsúlyozta, hogy a megyeszékhelyen és a környező településeken szisztematikus, tervszerű a munka. Hozzátette, a vízügyi szervek tájékoztatása szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy - a szükséges védekezési feladatok ellátása mellett - a városi árvízvédelmi rendszerek a 2002-es árvíz szintjénél magasabb vízállás esetén is megvédik Győrt.

14.21 OKF: intenzív védekezés zajlik az érintett Duna-szakaszokon

Intenzív védekezés zajlik a Dunának azokon a szakaszain, amelyekre a kormány kedden veszélyhelyzetet hirdetett ki: Győr-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye, valamint a főváros számos pontján - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szerdán Szentendrén, ahol az új mobilgátról és az árvízvédelmi helyzetről tájékozódott. Bakondi György beszámolt arról, hogy eddig 42 embert kellett kitelepíteni, és intenzíven, sok ezer emberrel folyik a védekezés.

14.13 Még nem késő felemelni a biztosítási összeget

A biztosítók az árvízkárokra is a biztosítási összeget térítik, aki alulbiztosította a vagyontárgyait, még megteheti, hogy a valós értékre emeli azt, így akár százezrekhez juthat, elfogadható többletdíj ellenében - hívja fel az érintettek figyelmét a CLB biztosítási alkusz társaság. A biztosítási összeg még közvetlenül az árvíz előtt is megemelhető. Biztosítást viszont már nem érdemes kötni, mivel a biztosítók 15 napos moratóriumot alkalmaznak. Amennyiben a szerződés megkötése és a kár bekövetkezte között ennél kevesebb idő telik el, akkor nem fizet a biztosító - áll a CLB közleményében. A legnagyobb lakásbiztosító, az Aegon a biztosítottak kárenyhítési kötelezettségére hívja fel a figyelmet. Az Uniqa Biztosító MTI-hez eljuttatott közleménye pedig arra hívja fel a veszélyeztetett területen élők figyelmét, hogy az árvíz nem azonos a belvízzel.

14.10 Az MSZP segítséget ajánl és az ár levonulásáig nem támadja a kormányt

Felajánlotta segítségét az árvízi védekezésben részt vevőknek és a kormánynak az MSZP. Mesterházy Attila pártelnök szerdán bejelentette: a dunai árhullám levonulásáig nem támadják a kormányt nyilatkozataikkal, és mozgósítják aktivistáikat. Az MSZP elnöke közölte: felajánlották segítségüket Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy a szocialista párt aktivistái ott segíthessenek, ahol arra a legnagyobb szükség van. Az MSZP infrastruktúráját is az árvízi védekezésben részt vevők rendelkezésére bocsátja.

14.09 A Bükk Mentőcsoport is segít a dunai védekezésben

Nagymaros térségében segít a dunai árvízi védekezésben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén működő Bükk Mentőcsoport, amely szerdán indul el a helyszínre - tájékoztatta Hudák Andrea, az igazgatóság szóvivője az MTI-t. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye védelmére, valamint a régió megsegítésére létrejött, civil alapon szervezett speciális mentőcsoport most először segédkezik a megyén kívül, árvízi védekezésben. A szóvivő elmondta: hetvenen indulnak útnak, ők főleg a gátak megerősítésében, homokzsákolásban segítenek majd.

13.20 Védekezés Pest megye északi részén

Jól halad a védekezés a Duna Észak-Pest megyei szakaszán az állam, a hatóságok, az önkormányzatok, a lakosság és az önkéntesek együttműködésével - állapította meg Harrach Péter, a térség egyik országgyűlési képviselője és Tarnai Richárd kormánymegbízott délben Vácott, az áradó Duna partján tartott sajtótájékoztatón. Harrach Péter elmondta, hogy Szobon eddig 42 családot kellett kitelepíteni, Nagymaroson 8, Kismaroson pedig 1 családnak kellett elhagynia otthonát az áradás miatt.

Tarnai Richárd kormánymegbízott közölte: lezárták a forgalom elől a 2-es és a 12-es út érintett szakaszait, amelyeket egyelőre nem öntött még el a víz, de a hatékony védekezés érdekében szükség volt erre az intézkedésre.

13.13 Szombathelyről 140 önkéntes indul segíteni

Három autóbusszal és két kisbusszal indulnak Győr-Moson-Sopron megyébe délután szombathelyi önkéntesek, hogy segítséget nyújtsanak az árvíz által veszélyeztetett településeken - közölte Marton Zsolt, Szombathely alpolgármestere. Az önkéntesek a szombathelyi polgármesteri hivatal, a helyi közterület-felügyelet, a távhőszolgáltató, a Haladás Vasutas Sportegyesület, a Haladás labdarúgó-csapata, az Illés Akadémia, a Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. és a Vasivíz Zrt. munkatársai.

13.01 Erdészeti utakat nyitnak meg a Pilisben

Pilismaróti és visegrádi erdészeti utakat nyithat meg csütörtökön a Dunakanyar erdeit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., és az ott dolgozó közfoglalkoztatottak átirányításával is segítenek az árvízi védekezésben - közölte a társaság szóvivője. Lomniczi Gergely tájékoztatása szerint a Pilismarótról a Két-Bükkfa-nyereg, Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt irányába futó úgynevezett Hoffmanni út, valamint a Visegrádról Pap-rét, Hegytető parkoló, pilisszentlászlói út felé haladó erdészeti út használatával elkerülhető, hogy a 11-es főút várható lezárása esetén az árvíz elzárja Pilismarót, Dömös és Visegrád települést.

12.49 Már 42 embert telepítettek ki

Eddig 42 embert kellett kitelepíteni, és sok ezer emberrel folyik a védekezés - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Szentendrén, ahol az új mobilgátról és az árvízvédelmi helyzetről tájékozódott. Bakondi György szavai szerint „megvannak azok a kockázati helyszínek, amelyek egy ilyen jelentős árvíznél különös figyelmet érdemelnek".

12.33 A pilóta nélküli repülőket is bevetették

A Honvédelmi Minisztérium pilóta nélküli repülőit is alkalmazzák az árvízi munkálatokhoz - jelentette be Hende Csaba tárcavezető Komáromban a Duna parton. A miniszter azt mondta, Tát polgármesterének kérésére használták a HM részvénytársaságai által kifejlesztett pilóta nélküli járműveket az árvízzel sújtotta területek feltérképezésére. Ezen felül - mint Hende Csaba hangsúlyozta - "a sosem látott" dunai ár elleni védekezésre 4700 önkéntes tartalékos katona is bevethető.

32736_langos.jpgVíz alatt álló büfé a part menti sétányon, Budapesten, a Római-parton 2013. június 5-én

12.27 A vízilabdások is segítettek

A magyar férfi vízilabda-válogatott játékosai reggel homokzsákokat pakoltak a Római parton, a Nánási út és a Rozgonyi Piroska utca sarkán. Mivel a Duna áradása miatt a hatóságok a Margitsziget lezárása mellett döntöttek, a Világliga jövő heti, cseljabinszki szuperdöntőjére készülő csapatnak is át kellett tennie edzéseit a Hajós Alfréd Uszodából a Komjádi Uszodába. A szövetség honlapja azt írta: a válogatott közös fellépése "remek erőnléti edzés is volt egyben".

12.24 Kilencszáz katona védekezik Győr környékén

Kilencszáz katona érkezett az ország különböző részeiből Győr-Moson-Sopron megyébe, hogy részt vegyen az árvízi védekezésbe. A katonák 12 órás váltásban dolgoznak a gátakon.

Közben homokzsákok töltésére és pakolására kéri a segítőkész embereket a Magyarországi Evangélikus Egyház Győrben, ugyanis az Evangélikus Szeretetház konyhája és a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ is veszélybe kerülhet az árvíz miatt.

12.15 Bécsnél tetőzött a Duna

Valószínűleg elérte legmagasabb vízállását az áradó Duna Bécsnél szerdán reggel az osztrák főváros vízügyi igazgatóságának közleménye szerint. A Bécs szempontjából mérvadó korneuburgi mérőálláson a reggeli órákban 7,93 méter vízállást és másodpercenként 10,6 ezer köbméteres vízhozamot mértek. Az előrejelzések szerint a következő órákban ezen a szinten marad az áradás, azután csökkenni fog. 2002-ben 7,89 métert, illetve másodpercenként 10,33 ezer köbmétert mértek Korneuburgnál.

12.11 Áramszünet lehet Bács-Kiskun egyes részein

Bács-Kiskun megye Duna-parti településeinek egyes részein szünetelhet az áramszolgáltatás péntektől az áradás levonulásáig. Az EDF Démász a szolgáltatás szüneteltetéséről plakátokon és a polgármesteri hivatalokon keresztül is értesíti az érintett fogyasztókat.

12.02 Szivattyúkra gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet

Szivattyúk beszerzésére, az árvíz által érintett települések megsegítésére gyűjt pénzt az Ökumenikus Segélyszervezet a 1353-as adományvonalán - közölte a karitatív szervezet. Visegrádon, Pilismaróton, Szentendrén, Lábatlanon nemcsak a visszaduzzadó patakok, hanem a talajvíz is problémát okoz a lakóterületeken, ahonnan minél hamarabb el kellene szivattyúzni a vizet. A telefonhívás mellett a www.segelyszervezet.hu oldalon online adományozással lehet csatlakozni az összefogáshoz, csekket a 06 (1) 205 39 55-ös telefonszámon lehet kérni, átutalással pedig a 11705008-20464565-ös számlaszámra "árvíz" megjelöléssel lehet eljuttatni az adományokat.

11.58 A Margitszigeten is épül az ideiglenes gát

Megkezdték az ideiglenes gát építését a Margitszigeten Tarlós István főpolgármester utasítására - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Az Erzsébet híd budai hídfőjénél, az I. kerületi Döbrentei téren mintegy háromezer homokzsákra lesz szükség, hogy megakadályozzák a Duna betörését. A szakemberek szerda délutánra végeznek az ideiglenes gát megépítésével. A Római-parton, a Királyok útján folytatódik az árvízi kapuk zárása és a töltések agyagos megerősítése mintegy 1600 méter hosszon. Kedden 10 kaput zártak le, és szerdán is legalább ugyanennyit terveznek lezárni. A fővárosi szennyvízelvezetés és -tisztítás folyamatos és zavartalan - hangsúlyozták.

11.24 Kitelepítések a Dunakanyarban

Szobról 14, Kisorosziból öt, Dunabogdányból két embert kellett kitelepíteni. Szobon a Rév utcát részlegesen lezárták, csak a védekezésben résztvevők, illetve az ott lakók hajthatnak be. Nagymaroson a Hunyadi és a Béla sétányt, és a kerékpárutat zárták le, miközben a Liszt Ferenc sétányon megkezdték a homokzsákok lepakolását. Zebegényben a belterületi üdülőövezetben helyeztek el nagyobb mennyiségű homokzsákot, Sződligeten pedig helyére került az árvízvédelmi kapu.

Dunabogdány iparterületén két embert telepítettek ki, számukra önkormányzati szolgálati lakást biztosítottak. Kisorosziban öt lakosnak kellett elhagynia otthonát, mindannyian családtagokhoz költöztek. Tahitótfalun több veszélyeztetett ingatlannál homoklerakóhelyet létesítettek, és tízezer homokzsákot már ki is szállítottak, míg Pócsmegyerre eddig hétezer homokzsák érkezett.

Visegrádon elővigyázatosságból a csatornaszemeket kútgyűrűkkel magasították meg, a Platán sornál pedig úgynevezett ellennyomó medencét alakítottak ki, Szentendrén eközben befejeződött a mobilgát elemeinek elhelyezése - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem.

11.18 Felhívás: a katasztrófavédelemre hivatkoznak ismeretlenek

Lakossági felhívást tett közzé az esetleges bűncselekmények elkerülése érdekében a Budapest Főváros Védelmi Bizottság Operatív Törzse, miután a tudomásukra jutott, hogy ismeretlenek a katasztrófavédelemre hivatkozva telefonon érdeklődnek a lakosságnál vagyontárgyaik biztonságával kapcsolatban. Az MTI-hez eljuttatott közleményben a bizottság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a katasztrófavédelem munkatársai jelenleg semmilyen adatfelmérést nem végeznek a lakosság körében, telefonon tájékoztatást nem kérnek. Amennyiben mégis tájékoztatásra lenne szükségük, azt csakis személyesen, egyenruhában, jelvény viselésével végzik - hangsúlyozták.

11.05 Az útlezárások a Volánbusz járatait is érintik

Egyes buszjáratok csak rövidített útvonalon vagy elterelve tudnak közlekedni - közölte a Volánbusz. A forgalomkorlátozások elsősorban a 11-es út, a Szentendrei-sziget, valamint a 2-es és a 12-es út térségét érintik. A társaság arra kéri az utasokat, hogy előzetesen tájékozódjanak a Volánbusz honlapján vagy információs telefonszámaikon (1/382-0888, 1/219-8086) a járatok aktuális közlekedési rendjéről, illetve a forgalmi helyzet változásairól.

11.01 Varga: a költségek fedezete biztosított

Az árvízi védekezés költségeinek fedezete biztosított - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján. A gazdasági tárca vezetője kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem 51 milliárdos keretből gazdálkodik. A Belügyminisztériumnál felülről nyitott keret áll rendelkezésre a természeti csapások kárainak enyhítésére, de az önkormányzatok számára is rendelkezésre áll egy 8 milliárd forintos vis maior keret. Varga Mihály jelezte: szükség esetén a költségvetési tartalékokból, illetve fejezeti összegek átcsoportosításával is előteremthető a védekezés költségeinek fedezete. Ezen kívül az Európai Unió is fenntart egy szolidaritási alapot tette hozzá.

10.51 Ötvenmillió forinttal segít a Katolikus Karitász

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése alapján 50 millió forintot szabadít fel katasztrófaalapjából a Katolikus Karitász az árvízi védekezési és mentési munkálatok támogatására - közölte a segélyszervezet. A karitász érintett egyházmegyei szervezetei állandó készültségben várják a riasztást. Szükség esetén azonnal a megadott helyszínre indulnak, hogy segítsék a védekezési és mentési munkálatokat. Megindult a karitász 1356-os adományvonala is, amelynek hívásával 500 forintot lehet adományozni.

10.45 A mentőszolgálat is megerősítette a szolgálatot 

Az Országos Mentőszolgálatnál is teljes készültség van, az árvíz által érintett területeken időben megerősítették szolgálatukat - közölte az OMSZ, hozzátéve: felmérték a betegszállítási, illetve a kórházi betegelhelyezési kapacitásokat. A mentőkocsik számára megközelíthetetlenné váló települések esetében mentőhelikopterek is segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását, továbbá a mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatot létesítettek az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden, bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson.

10.30 Visszaduzzadhat a patak Budakalászon

Budakalászon a város központjában folyó Barát-patak mentére csoportosítják az árvízvédelmi erőket, mert ha a Duna visszaduzzasztja a patakot, az több száz lakóházat önthet el - közölte a Pest megyei település polgármestere. Rogán László elmondta: követ és geotextíliát is rendeltek a patak mellé, a Duna fő védvonalán, a település Szentendre felé eső oldalán pedig homokzsákokkal magasítják a szükségesnél 60 centiméterrel alacsonyabb töltést.

A folyó budakalászi hullámterét most sem tudják megvédeni, ezért az ott található mintegy 50 ingatlanban már megkezdték az emberek a csomagolást, hogy időben elhagyhassák otthonukat. Egyelőre nem tudni, mekkora lesz néhány nap múlva a vízszint a városnál, de igyekeznek minden eshetőségre felkészülni - mondta a polgármester.

9.44 Nem járnak a vonatok a Komárom-Esztergom vonalon

A Mávinform közleménye szerint a korlátozás délelőtt 10 órától érvényes, s azt bizonytalan időre rendelték el. Az utasokat a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják.

9.39 Budapestnél elérte a rakpartok szintjét a víz

A legfrissebb adatok szerint Budapestnél 664 centiméter a Duna vízszintje. Mindenhol jelentősen emelkedett a folyó vízállása. Nagybajcsnál 691, Komáromnál 626, Esztergomnál 591 centiméteres vízállást mértek legutóbb. Nagymarosnál 570 centiméteres a Duna vízszintje.

Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs éjjel arról tájékoztatott, hogy a korábban várthoz képest egy nappal később várható a Duna áradásának tetőzése. Így a Szigetközben szombaton várható a tetőzés. Budapesten hétfőn tetőzik a Duna, 875 centiméteres vízállással. Nagymarosnál ugyancsak hétfőre várják a tetőzést, 730 centiméteres vízállásnál.

9.37 Lezárások Komárom-Esztergom megyében

Az árvízi védekezés miatt Komárom-Esztergom megyében reggel teljesen lezárták a 10-es főutat Dunaalmás és Almásfüzitő, a 71-es és a 75-ös kilométer között. Teljes pályás útzár van érvényben Pilismarót és Basaharc között a komphoz vezető úton, valamint Esztergomban a Mária Valéria hídhoz vezető 11326-os úton. A híd egyelőre önkormányzati úton megközelíthető. A 11-es főúton Esztergomnál a 63-as kilométerszelvénynél mintegy 200 méteren van félpályás forgalomkorlátozás.

9.30 Intenzív védekezés Százhalombattán

Szerdán harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget Százhalombattán, ahol egyre több ember bevonásával építik a nyúlgátakat a három legveszélyeztetettebb részen - közölte a város polgármesteri hivatalának kommunikációs munkatársa. Rádler Csaba elmondta: az 5-6 ezer lakosú Óvárosban a legerőteljesebb a védekezés, ezen belül a Kárász utcára - amelynek házai egészen közel állnak a Dunához - kiemelt figyelmet fordítanak. Százhalombattán a százéves rekordnál is magasabb, 860 centiméter feletti vízszintre számítanak.

9.08 Közel a csúcs Pozsonyban

Tovább áradt szerda reggelre a Duna és a Morva Pozsonynál. Egy nap alatt közel 120 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje, amely elérte a 9,7 métert. Ez már alig marad el a 2002-ben mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat által mért adatok szerint 9,9 méter volt.

9.04 Várják az önkénteseket

Tegnap 3300-an dolgoztak a gátakon, és több mint 800 ezer homokzsákot raktak le - tájékoztatott az OKF szóvivője. Petróczi Tímea az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: aki önkéntes munkára szeretne jelentkezni, az OKF országos és területi szerveinek honlapján is megtalálja a szükséges információkat. Akik életvitelszerűen élnek veszélyeztetett helyeken, azoknak fel kell készülni arra, hogy el kell hagyniuk az otthonaikat saját biztonságuk érdekében – mondta a szóvivő.

9.02 Összehangolják a segítő munkát

Megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács az árvízi veszélyhelyzet elhárításában szerepet vállaló segélyszervezetek, szeretetszolgálatok részvételével. A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vezetésével működő testület tagszervezetei ezentúl összehangolják majd segítő tevékenységüket. A szervezetek között van a Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt, valamint a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A 11711711-22222222-es banki számlaszámra szerdától várják a segítő szándékúak adományait. Balog Zoltán jelezte azt is, hogy a kormány.hu oldalon mindenki folyamatosan tájékozódhat az árvízi helyzetről és a segélyszervezetek munkájáról.

8.39 Útlezárások Győr-Moson-Sopronban

Az árvízi védekezés miatt teljes szélességben lezárták a Szigetközön áthaladó 1402-es összekötőúthoz tartozó mecséri Mosoni-Duna-hidat. Az 1401-es út felől Mecsérre a rendőrség a forgalmat már nem engedi be, így a községet már csak az 1-es út irányából lehet megközelíteni.

Szerdán forgalomkorlátozást rendelnek el az 1-es út Győr és Gönyű közötti szakaszán, Győrszentiván-Kertváros térségében, ahol az út mellett ideiglenes védmű építését kezdik meg.

8.16 Csökkent a vízállás Ausztriában

Csökkent a Duna vízállása reggelre a kritikus helyeken Ausztriában, de a veszély még nem múlt el. Wachauban az éjszakai órákban tetőzött a Duna. Grein településnél óvatos bizakodással kezdték a napot a mentésben részt vevők, miután a víz a legmagasabb vízálláskor sem lépte át jelentősen a mobil gátak peremét.

8.08 Jelentős késések a miskolci vasútvonalon

Már jelentős, akár 50 perces késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon, miután kedd este sárlavina árasztotta el a pályát Gödöllő és Aszód között. Azt még nem tudni, hogy mikorra tudják megtisztítani a síneket.

A MÁV közlése szerint továbbra is késésekre kell készülni a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon, ahol a Duna

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 17
Heti: 192
Havi: 676
Össz.: 152 630

Látogatottság növelés
Oldal: 2013 ÁRVÍZ
JÓL JÖVEDELMEZŐ INTERNETES TÁVMUNKÁK ÉS SZTÁROK,HÍREK!! - © 2008 - 2024 - gyorgyik.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat